Ebooks lezen in een café
Nick Bilton schrijft in een blog van de New York Times over zijn ervaring met zijn Kindle in een coffee shop. Oudere lezers zullen zich dat misschien nog wel herinneren: zo’n zaak waar je koffie kunt drinken. Bij het drinken van zijn cappuccino wilde hij graag wat lezen, dus trok hij zijn Kindle uit zijn zak en begon te lezen. Zo gauw hij begonnen was kwam er echter iemand van de zaak op hem af die vertelde dat het niet toegestaan was om computers te gebruiken. Wat natuurlijk direct de discussie uitlokte wat dan een computer was. Volgens Nick was de Kindle geen computer maar een ereader. Volgens de man van de coffee shop was alles wat een scherm en een accu heeft een computer.
In een andere zaak (een broodjeszaak) had hij een soortgelijke ervaring: daar waren computers niet toegestaan tussen 12.00 en 15.00, lunchtijd dus. Het is op zich begrijpelijk dat men op de drukke uren niet de tafels vol wil hebben met computers. Het neemt plaats in die door andere klanten gebruikt zou kunnen worden en de mensen blijven misschien langer zitten zonder een consumptie te gebruiken. Op de spitstijden kan dat lastig zijn voor de zaak. Maar een ereader heeft die nadelen niet, behalve dan dat iemand misschien langer blijft zitten. Maar dat geldt ook voor een papieren boek of een krant. En een krant neemt ook meer ruimte in.
De vraag is natuurlijk wel waar je de grens moet leggen. Mag een iPad wel? Zo erg veel kleiner dan een MacBook is die niet. En een mobiele telefoon waar je boeken op kunt lezen of een iPod Touch? Volgens de eerste definitie zijn het ook computers, want ze hebben een scherm en een accu. En het zijn ook echt computers, alleen geven ze geen overlast. Ik kan me voorstellen dat een eigenaar van zo’n zaak geen zin heeft in discussies over wat nou een computer is of niet. Aan de andere kant is hij er ook niet bij gebaat om zijn klanten weg te jagen.
In de discussie die erop volgde komt ook de andere kant naar voren. Mensen die ergens iets wilden drinken maar geen plaats konden vinden omdat alle tafeltjes vol zaten met computers. Er wordt het voorbeeld genoemd van een zaak waar je in de spits maximaal een half uur Wifi kunt gebruiken. Wifi is een faciliteit waarvoor mensen met een computer een café kiezen. Als je dit aanbiedt dan vraag je natuurlijk om het gebruik van een computer. Maar een ereader zou geen probleem moeten zijn, zelfs als het je nieuwe Kindle of Nook Wifi is.
Er is zelfs een reactie van iemand die vertelt dat hij in een dergelijke situatie (met zijn Kindle dus, niet met een echte computer) boos weggelopen is om ergens anders iets te halen en toen teruggekomen is om de eigenaar te laten zien welke klandizie hij misgelopen was.
In Nederland in de ereader nog niet zo in gebruik als in de Verenigde Staten maar ik vraag me af of er mensen zijn die soortgelijke ervaringen hebben. Met een ereader dan, niet met een computer. En hoe zou het met de iPad gaan? Misschien is dit een van de voordelen van een ereader boven de iPad? Deze had ik nog niet eerder gehoord. En hoe zou je reageren als je ereader verboden zou worden in een café of soortgelijk etablissement?