Zonnepanelen

Zonnepanelen Vorige week vrijdag zijn onze (PV) zonnepanelen geïnstalleerd. We hebben 18 Trina zonnepanelen van 175Wp per stuk, totaal dus 3150Wp. Aangesloten op een Delta SI3300 omvormer. Donderdag zijn de meters door Eneco (MDDS) geïnstalleerd en kan het verdienen beginnen. Voorlopig zal dat niet veel zijn want het is al laat in het jaar. Maar wanneer de zon ‘s morgens schijnt blijkt er toch nog zo’n 1500W uitkomen. De ligging van de panelen is niet helemaal ideaal: ze staan op zuidoost onder een hoek van 45° terwijl de ideale stand zuid is onder een hoek van 36°. Maar deze stand moet toch goed genoeg zijn voor een redelijke zonnestroom-opbrengst als het weer tenminste meewerkt.

We hadden al langer het idee om zonnepanelen te nemen maar zonder subsidie zijn ze nog te duur. In ons nieuwe huis hebben we al vele maatregelen genomen om energie te besparen en daardoor een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het huis is extra goed geïsoleerd (19 cm steenwol in de muren) en wordt verwarmd door middel van een warmtepomp. Een balansventilatie zorgt voor warmteterugwinning en ook zit er een warmteterugwinning op de douche. Het warme water wordt gevoed door een zonneboiler. Het huis maakt goed gebruik van passieve zon-energie: als de zon schijnt hoeft de verwarming de hele dag niet aan. Zomers moet dat natuurlijk gecompenseerd worden. We hebben aan de zonkant ingebouwde screens aan de buitenkant van de ramen. Verder wordt de warmtepomp ‘s zomers gebruikt om te koelen en dat kost vrij weinig energie omdat het koelen gebeurt met grondwater (d.m.v. een warmtewisselaar). Op deze manier wordt de overtollige warmte ‘s zomers in de grond opgeslagen en kan deze ‘s winters weer gebruikt worden om het huis te verwarmen. Ook warmte van de zonnecollector wordt in de grond gestopt als de boiler voldoende opgewarmd is. Met al deze maatregelen kwam de EPC op 0,52 uit. De schatting is dat we met de zonnepanelen nu op een EPC van 0,25 zitten.

Op 31 maart j.l heb ik SDE-subsidie aangevraagd. Oorspronkelijk was de regeling zo dat je vanaf 1 april subsidie kon aanvragen en de verwachting was dat het binnen een paar dagen of misschien zelf de eerste dag al overtekend zou zijn. En aanvragen die voor 1 april ingediend werden zouden in de vuilnisbak verdwijnen (al zeggen ze het iets netter in ambtelijk jargon). Na protesten hebben ze toch besloten om aanvragen die vóór 1 april ingediend werden te behandelen als ingediend op 1 april. Daarom heb ik op 31 maart persoonlijk de aanvraag ingediend bij de balie van SenterNovem in Utrecht. De uitslag zou binnen 13 weken komen met de mogelijkheid om die termijn te verlengen met nog eens 13 weken als het erg druk was. Ik had ingeschat dat we toch wel op 1 augustus de panelen operationeel zouden kunnen hebben.

Op het nieuws hoorden we dat het een aantal dagen geduurd had voor de inschrijving vol was (d.w.z. dat het geld op zou zijn). Omdat onze aanvraag in het begin was, was dat voor ons dus geen probleem meer. Een aantal weken later kregen we een brief dat de aanvraag volledig was, dus daar hoefden we ons ook geen zorgen meer over te maken. Maar we kregen ongeveer aan het eind van de eerste 13 weken wel een brief dat de termijn nog eens met 13 weken verlengd werd. Dus vergeet 1 augustus maar. We zijn op vakantie gegaan en vlak na onze terugkeer (eind augustus, dus na 5 maanden) kregen we eindelijk de lang verwachte beschikking.

Daarna moest het systeem besteld worden. Ik kwam uiteindelijk uit bij een systeem van PFIXX voor zo’n €16.500,= inclusief installatie. Voor je dan door de procedures bent met offertes, orderbevestiging en levertijden ben je ook weer diverse weken verder. Maar uiteindelijk zaten ze er op vrijdag 31 oktober.

Bij de SDE-beschikking van SenterNovem zit ook informatie over wat je allemaal nog meer moet doen. Als je al die bureacratie ziet dan zinkt de moed je in de schoenen. Ik heb die informatie en diverse websites verscheidene keren doorgelezen met iedere keer een gevoel dat grensde aan wanhoop. Ik heb diverse keren uitgeroepen “Waarom moet dit zo ingewikkeld?” Hier had Kafka nog wat van kunnen leren! Uiteindelijk heb ik besloten om maar één ding tegelijk te doen dan is het tenminste nog een beetje te overzien. Je moet nieuwe meters hebben: hiervoor moet je bij het meterbedrijf zijn. De zonnepanelen moeten bij de netbeheerder aangemeld worden en die moet toestemming geven (??). En je moet bij Certiq geregistreerd worden. Dan krijg je groencertificaten (tegenwoordig garanties van oorsprong genoemd) en die moeten naar een handelaar die daarmee weer groene stroom kan leveren. Je moet ook nog een aparte groep hebben voor de aansluiting van de zonnepanelen. Nadat ik me een aantal weken afvroeg hoe we die groep konden aanleggen zonder de plafonds e.d. open te moeten breken keek ik een keer in de meterkast en zag dat er een groep was die gemerkt was als “zonnecollector”. Nu hebben we inderdaad een zonnecollector voor de zonneboiler maar die heeft geen 230V-aansluiting. Ook kon ik op de zolder niets vinden waar deze groep op aangesloten was. Het uitschakelen van deze groep had ook nergens invloed op dus hij stond niet op iets anders aangesloten. Uiteindelijk heb ik de installateur maar gebeld en die vertelde dat deze groep aangesloten was op een stopcontact (wandcontactdoos) op de vloer van de zolder. Inderdaad bleek die te zitten achter een stapel dozen. Ik weet niet hoe deze aansluiting in het bestek is gekomen maar misschien hebben we dat in een onbewaakt ogenblik erbij gezet of is de maker van het bestek zo vooruitziend geweest. In ieder geval kwam dit ons wel erg goed uit.

Nadat de bestelling geregeld was wilde ik de meters bestellen. De meters worden geleverd door het meterbedrijf (logisch toch), bij ons is dat MDDS. Je hebt een meter nodig die teruglevering kan registreren en een bruto-produktiemeter. Eigenlijk had ik bij de bouw van het huis al een meter willen hebben die teruglevering kan registreren omdat het idee van zonnepanelen toen al speelde. Maar bij de aanvraag was er geen enkele mopgelijkheid om dat te specificeren. Misschien had ik alerter moeten zijn en dit expliciet moeten aangeven. Jammer genoeg niet gedaan. Trouwens de voorlichting van Eneco op dit punt was allerberoerdst. Het was duidelijk dat ze dit helemaal niet wilden. Toen iemand een vraag stelde over zonnepanelen vertelde de voorlichter dat je niet meer dan een paar panelen moest doen, alleen voor eigen gebruik. Als je electriciteit aan het net leverde, zei hij, dat zou je dat alleen maar geld kosten omdat je transportkosten moest gaan betalen. Dit is pure misleiding: hij vertelde er niet bij dat dit pas speelt als je meer dan 3000 kWh per jaar levert, iets waar de meeste mensen niet aan toe zullen komen. Nu de SDE-subsidie er is levert Eneco ook zonnepanelen maar ze zijn we een stuk duurder dan bijvoorbeeld PFIXX.

Meters bestellen dus. Ik verwacht dan dat dit bij het meterbedrijf MDDS moet gebeuren. Tenslotte was de oorspronkelijke meter daar ook besteld en ik had zelfs nog naam en telefoonnummer van de man die die offerte had behandeld. Maar toen ik belde bleek dat hij bij een andere afdeling van Eneco zat. Die (wettelijke) opsplitsing in energielevering, meterbedrijf en netbeheer stelt dus ook niet zo heel veel voor, denk ik dan. Ik kreeg een naam en twee nummers die ik kon bellen maar daar werd niet opgenomen. Het tweede nummer was een antwoordapparaat. Een boodschap ingesproken maar na een paar dagen nog geen reactie. Een nummer dat ik op de website van MDDS vond geprobeeerd. Dat zou een verkoopadviseur zijn volgens de website. Nee hoor dat was een uitvoerende afdeling dus volkomen verkeerd. Maar die hadden wel weer een ander nummer. Enzovoorts. In totaal ongeveer 10 nummers gebeld en uiteindelijk ben ik verwezen naar het nummer van Eneco Netbeheer, tegenwoordig Stedin geheten. Niks meterbedrijf dus. Logisch toch? Maar Stedin wilde me niet helpen; die willen pas meters installeren als de zonnepanelen er liggen. Mijn tegenwerping dat er dan wel weer maanden levertijd zullen zijn wordt weerlegd met de opmerking dat de levertijd slechts (!) twee weken is. Ik heb niet zo’n zin om de eerste twee weken voor noppes stroom terug te leveren aan het net maar ze zijn niet te vermurwen. Dan maar wachten tot de panelen geïnstalleerd zijn.

O ja, die ingangsdatum van 1 augustus. Dat is niet erg zinnig als je eind september nog niks hebt. Bij de beschikking van SenterNovem staat dat je eenmalig de mogelijkheid hebt om de ingangsdatum aan te passen omdat zij zo laat waren met hun reactie. Dat moet je dan wel binnen 4 weken doen. Omdat ik nog niet weet wanneer de panelen geleverd worden stel ik dat zo lang mogelijk uit en schrijf dan een nette brief met het verzoek om de subsidie te laten ingaan op 1 november. Nooit meer iets van gehoord. Nadat de panelen geïnstalleerd waren heb ik de papieren nog eens doorgelezen en zie ik dat ze alleen verzoeken accepteren die op een standaardformulier ingediend worden. Het formulier is te downloaden van hun website. Andere verzoeken worden niet behandeld, wat ik dan lees als “worden in de vuilnisbak gegooid”. Ik heb dat formulier gedownload. Er staat in het formulier dat je de aanvraag ook electronisch via de website kunt indienen (met een link erbij) maar daar kan ik niks vinden. Dus toch maar gewoon het papier ingevuld met verwijzing naar mijn eerder geschreven brief. Vele pagina’s waarvan het grootste deel niet van toepaassing is en sommige stukken ronduit onzinnig zijn (Kafka weer door de bocht). Nu maar afwachten wat voor effect dit zal hebben.

De week voor het installeren van de zonnepanelen heb ik maar weer eens naar Eneco Netbeheer (sorry: Stedin) gebeld met het verzoek om de meters te kunnen bestellen omdat ik al weet wanneer de panelen geplaatst gaan worden. De eerste reactie is weer dat dit pas kan als de panelen geïnstalleerd zijn. Maar ik heb nu geen zin om me te laten afschepen. Ik krijg de toezegging dat ik gebeld zal worden om een afspraak te maken. En inderdaad, een paar dagen later word ik gebeld. We maken een afspraak voor donderdag 6 november. Ik moet dan nog wel een meterbord installeren, maar inderdaad: 6 november hangen de meters er en begint het tellen. Ze hebben me wel met slimme meters opgescheept en ik weet niet of ik daar nu blij mee moet zijn gezien wat ik erover gelezen heb.

Tenslotte Certiq. Op de website van Certiq is een formulier te vinden en tot mijn verbazing is het vrij gemakkelijk in te vullen en met je digid zelfs electronisch in te leveren. Zij regelen dan verder alles. Een paar dagen later krijg ik nog een mailtje (van Stedin, dus kennelijk is de aanmelding daar automatisch terecht gekomen) met het verzoek om de offertes en facturen van de leverancier op te sturen en de bankafschriften van de betaling. Nu nog even wachten tot ik de laatste binnen heb. En dan natuurlijk nog €30 inschrijfgeld en per jaar €30 contributie betalen.

Installatie

Installatie


Omvormer

Omvormer

Meters

Meters